Cursus: basisopleiding acupunctuur

Postgraduaat Acupunctuur

In samenwerking met de Hogeschool West-Vlaanderen Howest

 

De basisopleiding tot klassiek acupuncturist is een 3-jarige beroepsopleiding.
Elk cursusjaar bestaat uit 20 lesdagen.

Eerste jaar.

In het eerste jaar wordt de fysiologie en de filosofie van de acupunctuur gedoceerd. Daarnaast worden de meest belangrijke acupunctuur punten bestudeerd: in locatie, functie en werking.

Tweede jaar.

Het tweede leerjaar introduceert de pathologie. In principe worden de westerse diagnoses bestudeerd, naast de principes van pathologie binnen de acupunctuur. Het jaar zal staan in het teken van de westerse pathologie, ‘vertaald' in energetische acupunctuurtermen.
In het tweede jaar worden de belangrijke punten van het eerste jaar herhaald, en worden de overige punten behandeld in locatie, functie en werking.

Derde jaar.

Het derde leerjaar gaat door met de overige en meer gecompliceerde pathologieën met hun diverse behandelstrategieën.


Zowel tijdens het 2de als tijdens het 3e jaar bestaat uit het oefenen van een heel behandelprogramma (anamnese, polsdiagnose, prikken etc.).
De nadruk in dit jaar ligt op de praktische toepassing van acupunctuur in de praktijk.
Hiervoor worden tijdens het jaar patiënten uitgenodigd om zich te laten behandelen. Hierbij wordt de acupunctuurkennis, inclusief kennis van de acupunctuurpunten, toegepast op patiënten die komen met een westerse diagnose. Deze westerse diagnose wordt “vertaald” naar acupunctuurterminologie.

Nuttige links

Cursus acupunctuur by ICZO

www.iczo.be